Korina Tryfonos ST-2024
Diagnostiska fel – vanligaste orsaken till undvikbara patientskador inom dermatologin
I slutet av min ST-tjänstgöring har jag haft möjligheten att analysera data inom ett område som inte är så väl beskrivet tidigare; förekomsten av undvikbara patientskador inom dermatologin. Vi fann att diagnostiska fel och försenade diagnoser var vanliga orsaker till patientanmälda skador i Sverige. Kontinuerlig förbättring och lärande inom detta område kan förhoppningsvis bidra till att förbättra patientsäkerheten och undvika skador.
Tidigare studier av patientsäkerhet inom dermatologisk vård, har lyft fram risker kopplade till vanliga procedurer inom specialiteten, såsom förväxling av biopsipreparat, blödningar vid kirurgiska ingrepp och sårinfektioner. I vår studie med titeln “Diagnostic errors was the most common avoidable injury in 1 211 patients with skin diagnoses. A report of claims to the Swedish National Patient Insurance Company during 2016 to 2020” presenteras för första gången att en betydande del av undvikbara skador inom svensk dermatologi beror på diagnostiska fel. Studien bygger på data från regionernas ömsesidiga försäkringsbolag LÖF, omfattade 3 208 patientrapporterade skador registrerade mellan 2016 och 2020.
Detta är den första studien i sitt slag i Sverige avseende skador inom dermatologisk vård utifrån patientrapporterade data.
Vi fann att det finns betydande skillnader mellan olika sjukvårdsregioner vad gäller antalet rapporterade skador per miljon invånare. Intressant nog hade större städer ett lägre antal anmälningar per invånare. En hypotes kan vara att tillgänglighet till hudsjukvård bidrar till en säkrare vård.
Vår studie visar att av de patientrapporterade skadorna, bedömdes 1 211 som undvikbara enligt definitionen i Patientskadelagen (1996:799) och bland dessa var diagnostiska fel den vanligaste orsaken. Att patienter inte får rätt diagnos i tid kan få allvarliga och ibland dödliga konsekvenser. Bland de patientrapporterade skadorna fanns uppgifter om sjukskrivning och dödsfall. Materialet var dock för litet för att dra några säkra slutsatser.
Genom denna studie hoppas vi kunna lyfta fram behovet av förbättrade och mer strukturerade diagnostiska processer inom dermatologin. Förbättringarna kan gälla såväl kompetenshöjning inom primärvård och på specialistnivå som ökad betoning på differentialdiagnostiskt tänkande och interkollegial dialog, men även säkra processer för informationsöverföring och ökad tonvikt på delaktighet för patienter och närstående. Det är avgörande att vi inom vården lär av de misstag som sker för att kunna förbättra patientsäkerheten. Patientrapporterade skador är en ovärderlig källa till insikt och kan driva på nödvändiga kvalitetsförbättringar. Det är också viktigt att läkare vet om sin skyldighet att informera patienten om möjlighet att anmäla skador till LÖF.
Vår förhoppning är att denna studie ska bidra till att minska antalet undvikbara skador och förbättra vården för patienter med hudsjukdomar i Sverige. Vi ser behov av att vidare undersöka hur tillgänglighet till specialister, tydligt beskrivna vårdkedjor och kunskapsstöd samt aktiv involvering av patienterna i den diagnostiska processen kan bidra till minskning av vårdskador. Digitala hjälpmedel som telemedicin vid diagnostik, kan bidra till utjämning av regionala skillnader.
Jag vill uttrycka min djupa tacksamhet till SSDV för den hedersamma utmärkelsen ”bästa vetenskapliga arbete”. Ett stort tack riktas också till min handledare Filippa Nyberg för hennes ovärderliga stöd samt till Pelle Gustavsson, som gett oss möjligheter att få analysera data från LÖF:s databas och har kommit med värdefulla råd om frågeställningar och tolkningar.
Korina Tryfonos
Specialist i dermatovenereologi
Karolinska universitetssjukhuset, Sektion Ersta sjukhus, Stockholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.